Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 6 osób
Składniki
- 2 kg wydrylowane czereśnie
- 200 g cukier
- 50 ml woda
- 50 g płatki migdałowe
Bakalland - 1 laska laska cynamonu
- 4 sztuki goździki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje.
- Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste.
- Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.