Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 40 g masła
- 200 g ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady
- 200 g kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 3 sztuki jajka
- 100 g cukru
- 500 g serka śmietankowego
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść w garnku. Ciasteczka czekoladowe zmiel. Wlej do nich roztopione masło i wymieszaj. Tortownicę posmaruj olejem. Dno wyłóż masą ciasteczkową i dociśnij ręką. Wstaw na 30 minut do lodówki. Po 100 g kremówki przelej do garnków i zagotuj.
- Gorzką i białą czekoladę osobno połam i posiekaj za pomocą noża. Następnie oddzielnie wrzuć do garnków z kremówką i rozpuszczaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do ciemnej masy wlej 5 łyżek mleka i wymieszaj. Obie masy odstaw do ostygnięcia.
- Jajka sparz i utrzyj ze 100 g cukru. Dołóż 500 g serka śmietankowego i 50 g mąki ziemniaczanej. Masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao i ciemny krem czekoladowy. Do drugiej dodaj jasną masę czekoladową. Oba kremy osobno wymieszaj.
- Ciemny i jasny krem wykładaj kleksami na ciasteczkowy spód ciasta. Wymieszaj widelcem tak, aby powstał marmurek. Piecz 50-60 minut w 175 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w otwartym piekarniku na 15 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku