Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
20 dag miękkiego masła
25 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu waniliowego
5 dag cukru pudru
puszka kajmaku np. Bakalland
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mikserem ucieramy cukier i masło z aromatem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto na pół godziny wstawiamy do lodówki.
- Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na stolnicy, na grubość 4 mm. Kieliszkiem lub małą szklanką wycinamy kółeczka i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odstawiamy ciastka do przestygnięcia, a następnie przekładamy je kajmakiem Bakalland. Gotowe ciastka możemy udekorować cukrem pudrem.
Źródło przepisu: informacja prasowa Media Forum