Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
1 szklanka mąki pszennej + 4 łyżki
100 g zmielonych orzechów
1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
16 g cukru wanilinowego
200 g masła
5 sztuk jajek
300 g posiekanych bakalii
- Dodatkowo
320 g cukru pudru
sok z cytryny
bakalie do dekoracji
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając po jednym żółtku, łyżce cukru, łyżce mąki i cukier wanilinowy, a następnie oprószone w mące bakalie. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Mazurek cygański: Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na lukier. Powstałym lukrem udekoruj wierzch mazurka i posyp bakaliami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza