Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Kruche ciasto
180 g mąki
40 g cukru
80 g masła
1 sztuka jajko
1 szczypta soli
- Nadzienie
150 g masy makowej
150 g masy krówkowej
50 g gorzkiej czekolady
- Dodatkowo
kilka cukrowych kwiatków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj posiekane zimne masło oraz jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź przez 20 minut w lodówce.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij koło. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłóż ciasto, ponakłuwaj je widelcem i schłodź przez 15 minut w lodówce. Następnie dno ciasta przykryj fasolą i piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Na upieczone ciasto wyłóż masę makową i ponownie zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, przestudź i wyłóż na nie masę krówkową. Na masie krówkowej rozprowadź, roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladę.
- Gotowe ciasto udekoruj cukrowymi kwiatkami.
Źródło przepisu: moje smaki życia