Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Mazurek czekoladowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 180 g  mąki
  • 40 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Nadzienie
  • 150 g  masy makowej
  • 150 g  masy krówkowej
  • 50 g  gorzkiej czekolady
    Dodatkowo
  • kilka cukrowych kwiatków

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj posiekane zimne masło oraz jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź przez 20 minut w lodówce.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij koło. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłóż ciasto, ponakłuwaj je widelcem i schłodź przez 15 minut w lodówce. Następnie dno ciasta przykryj fasolą i piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Na upieczone ciasto wyłóż masę makową i ponownie zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, przestudź i wyłóż na nie masę krówkową. Na masie krówkowej rozprowadź, roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladę.
  4. Gotowe ciasto udekoruj cukrowymi kwiatkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE