Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Kruche ciasto
180 g mąki
40 g cukru
80 g masła
1 sztuka jajko
1 szczypta soli
- Nadzienie
150 g masy makowej
150 g masy krówkowej
- Dodatkowo
kilka migdałów bez skórek
garść suszonej żurawiny
2-3 sztuki suszone morele
1 sztuka orzech laskowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, cukru, soli, posiekanego zimnego masła oraz jajka zagnieć ciasto. Schłodź je przez 20 minut w lodówce.
- Następnie rozwałkuj, wytnij koło o średnicy większej niż średnicy blachy do tarty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem. Tak przygotowane ciasto ponownie schłodź w lodówce przez 15 minut. Następnie nakłuj ciasto widelcem i piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. Spód możesz obciążyć fasolą.
- Masę makową rozprowadź na upieczonym spodzie i zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 st. C. Odstaw do ostygnięcia. Następnie na masie makowej rozprowadź masę krówkową. Gotowe ciasto udekoruj żurawiną, migdałami, morelami i orzechem.
Źródło przepisu: moje smaki życia