Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
- 250 g margaryny
- 3 sztuki żółtka
- 1 sztuka białko
- Nadzienie
- 3 sztuki pomarańcze
- 1 szklanka cukru + 3 łyżki
- 20 g żelatyny
- Dodatkowo
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- 100 g migdałów
- pergamin
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto posiekaj na stolnicy i szybko zagnieć w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Formę o wymiarach 25x40 cm wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego prostokąt o wymiarach formy. Następnie włóż ciasto do formy i nakłuj widelcem.
- Z resztek ciasta zrób wałeczek i wyklej nim szlaczek na brzegach formy. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Nadzienie: Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Pomarańcze umyj, sparz wrzątkiem, pokrój i zmiel w maszynce do mięsa. Następnie włóż zmielone owoce do rondla i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj cukier i duś na małym ogniu, aż masa stanie się szklista. Wymieszaj z napęczniałą żelatyną i odstaw do przestygnięcia.
- Mazurek pomarańczowy: Na upieczone ciasto wyłóż przestudzoną masę pomarańczową. Mazurek udekoruj podgrzaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i białymi migdałami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza