Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mazurek różano-migdałowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 180 g  mąki
  • 40 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Nadzienie
  • 150 g  serka mascarpone
  • 100 g  płatków migdałowych
  • 2 sztuki czubate łyżki konfitury różanej
  • 3-4 sztuki małe świeże róże
  • kilka pączków różanych
  • 1 sztuka białko jajka
  • 2-3 łyżki  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz sól. Dodaj posiekane zimne masło oraz jajko i zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i włóż na 20 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij koło o średnicy większej niż forma. Tak przygotowane ciasto wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, spód obciąż fasolą i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia usuń fasolę.
  4. Z róż oberwij płatki, a małe różyczki i pączki zostaw w całości. Rozkłóć jedno białko, zanurzaj w nim po kolei (delikatnie) każdy płatek. Następnie obtaczaj płatki w cukrze. Odkładaj na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, odstaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.
  5. Migdały drobno zmiel, wymieszaj z serkiem mascarpone i konfiturą różaną. Rozprowadź na upieczonym spodzie. Gotowe ciasto udekoruj cukrowymi płatkami róż i świeżymi pączkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE