Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- Kruche ciasto
180 g mąki
40 g cukru
80 g masła
1 sztuka jajko
1 szczypta soli
- Nadzienie
150 g serka mascarpone
100 g płatków migdałowych
2 sztuki czubate łyżki konfitury różanej
3-4 sztuki małe świeże róże
kilka pączków różanych
1 sztuka białko jajka
2-3 łyżki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę, cukier oraz sól. Dodaj posiekane zimne masło oraz jajko i zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i włóż na 20 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij koło o średnicy większej niż forma. Tak przygotowane ciasto wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, spód obciąż fasolą i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut.
- Piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia usuń fasolę.
- Z róż oberwij płatki, a małe różyczki i pączki zostaw w całości. Rozkłóć jedno białko, zanurzaj w nim po kolei (delikatnie) każdy płatek. Następnie obtaczaj płatki w cukrze. Odkładaj na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, odstaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.
- Migdały drobno zmiel, wymieszaj z serkiem mascarpone i konfiturą różaną. Rozprowadź na upieczonym spodzie. Gotowe ciasto udekoruj cukrowymi płatkami róż i świeżymi pączkami.
Źródło przepisu: moje smaki życia