Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Biszkopt
- 5 sztuk jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 sztuka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo
- 600 ml śmietany 30%
- 3 sztuki czubate łyżki cukru pudru
- 4 sztuki galaretki agrestowe lub jabłkowo-miętowe
- 3 szklanki soku jabłkowo-miętowego
- 6-7 sztuk jabłek
- 1 sztuka paczka landrynek miętowych
- 1 sztuka gorzka czekolada
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao i połącz delikatnie z masą jajeczną. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
- W dwóch szklankach soku rozpuść połowę rozdrobnionych landrynek i zagotuj. Rozpuść w powstałym płynie dwie galaretki. Kolejne dwie galaretki rozpuść w jednej szklance gotującego się soku z rozpuszczoną resztą landrynek.
- Jabłka pokrój w małą kostkę i podduś przez chwilę, podlane odrobiną wody.
- Biszkopt przekrój na pół (nasącz ponczem cytrynowym).
- Tężejące galaretki rozpuszczone w dwóch szklankach soku wymieszaj z jabłkami i wyłóż na biszkopt. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociskając.
- Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem na sztywno. Wlej zimną, lekko tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w jednej szklance soku. Masę śmietanową wyłóż na biszkopt i posyp startą czekoladą.
- Włóż ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka