Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Miętusek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 5 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 szklanka  mąki tortowej
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 sztuka płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo
  • 600 ml  śmietany 30%
  • 3 sztuki czubate łyżki cukru pudru
  • 4 sztuki galaretki agrestowe lub jabłkowo-miętowe
  • 3 szklanki  soku jabłkowo-miętowego
  • 6-7 sztuk jabłek
  • 1 sztuka paczka landrynek miętowych
  • 1 sztuka gorzka czekolada

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao i połącz delikatnie z masą jajeczną. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
  2. W dwóch szklankach soku rozpuść połowę rozdrobnionych landrynek i zagotuj. Rozpuść w powstałym płynie dwie galaretki. Kolejne dwie galaretki rozpuść w jednej szklance gotującego się soku z rozpuszczoną resztą landrynek.
  3. Jabłka pokrój w małą kostkę i podduś przez chwilę, podlane odrobiną wody.
  4. Biszkopt przekrój na pół (nasącz ponczem cytrynowym).
  5. Tężejące galaretki rozpuszczone w dwóch szklankach soku wymieszaj z jabłkami i wyłóż na biszkopt. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociskając.
  6. Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem na sztywno. Wlej zimną, lekko tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w jednej szklance soku. Masę śmietanową wyłóż na biszkopt i posyp startą czekoladą.
  7. Włóż ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE