Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Migdałowe księżyce


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 100 g  drobno zmielonych migdałów
  • 180 g  masła
  • 80 g  cukru pudru
  • 3 łyżeczki  przyprawy do piernika
  • 1 szczypta  soli
  • 50 g  drobnego cukru

Sposób przyrządzania:

  1. 200 g mąki przesiej na stolnicę. Dodaj 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie sypkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Na stolnicę dołóż pokrojone w kostkę zimne masło. Produkty na ciasto zagnieć na jednolitą masę.
  3. Z ciasta stwórz prostokąciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie formuj z nich księżyce i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Księżyce piecz przez 10 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i lekko ostudź. Drobny cukier dokładnie wymieszaj z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Lekko ciepłe księżyce obsyp mieszanką i ułóż na półmisku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE