Dzisiaj jest: Środa, 27.10.2021 Imieniny: Sabiny i Iwony



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Migdałowe kwiatuszki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 150 g  zimnego masła
  • 75 g  cukru pudru
  • 225 g  mąki
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka żółtko
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 opakowania  płatków migdałowych
  • 2 sztuki puszki brzoskwiń
  • kilkanaście pistacji
  • 4-6 łyżek  dżemu

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia i wysyp na blat. Dodaj zimne masło i siekaj nożem, aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodaj żółtko, aromat migdałowy, chwilę siekaj i zagnieć rękoma ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 60 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 5-milimetrowy placek i wycinaj z niego koła o średnicy trochę mniejszej niż średnica szklanki. Ciastka ułóż na blasze do pieczenia i piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą rumiane.
  3. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż się zrumienią. Łyżką do owoców wytnij z brzoskwiń kulki. Pistacje drobno posiekaj. Dżem podgrzej w garnku.
  4. Upieczone ciastka posmaruj cienko gorącym dżemem. Na środku ułóż kulkę z brzoskwini, a dookoła uprażone płatki migdałów. Wierzch ciastek posyp posiekanymi pistacjami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE