Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
150 g zimnego masła
75 g cukru pudru
225 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 sztuka żółtko
kilka kropel aromatu migdałowego
2 opakowania płatków migdałowych
2 sztuki puszki brzoskwiń
kilkanaście pistacji
4-6 łyżek dżemu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia i wysyp na blat. Dodaj zimne masło i siekaj nożem, aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodaj żółtko, aromat migdałowy, chwilę siekaj i zagnieć rękoma ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 60 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na 5-milimetrowy placek i wycinaj z niego koła o średnicy trochę mniejszej niż średnica szklanki. Ciastka ułóż na blasze do pieczenia i piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą rumiane.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż się zrumienią. Łyżką do owoców wytnij z brzoskwiń kulki. Pistacje drobno posiekaj. Dżem podgrzej w garnku.
- Upieczone ciastka posmaruj cienko gorącym dżemem. Na środku ułóż kulkę z brzoskwini, a dookoła uprażone płatki migdałów. Wierzch ciastek posyp posiekanymi pistacjami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka