Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
50 g masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki miodu
2 sztuki płaskie łyżeczki sody
2 sztuki jajka
2 łyżki śmietany
- Krem
1 sztuka słoik dżemu wiśniowego
1/2 kostki masła
2.5 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
- Dodatkowo
2 sztuki tabliczki gorzkiej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, masła, cukru, miodu, sody, jajek oraz śmietany zagnieć ciasto. Następnie podziel je na 3 części. Do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć. Upiecz 3 placki.
- Kaszę ugotuj na mleku, a gdy już będzie bardzo gęsta odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z cukrem i wymieszaj razem z kaszą. Na końcu dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
- Przekładaj: jasny placek-1/2 masy-brązowy placek-1/2 masy wymieszana z wiśniami- jasny placek. Wierzch ciasta polej roztopioną gorzką czekoladą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka