Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
100 g masła
160 g brązowego cukru
200 g mąki
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
2 sztuki jajka
100 ml oleju rzepakowego
2 sztuki dojrzałe banany
50 g mlecznej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj po jednym jajku.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki i następnie dodawaj je stopniowo do masła utartego z jajkami i cukrem. Banany rozgnieć widelcem, dodaj je do ciasta i wymieszaj.
- Gotowe ciasto rozłóż do papilotek do połowy ich wysokości. Wierzch posyp pokrojoną czekoladą.
- Piecz 25 minut w 180 st. C. Gotowe muffinki udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka