Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 100 g masła
- 160 g brązowego cukru
- 200 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 2 sztuki jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 sztuki dojrzałe banany
- 50 g mlecznej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj po jednym jajku.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki i następnie dodawaj je stopniowo do masła utartego z jajkami i cukrem. Banany rozgnieć widelcem, dodaj je do ciasta i wymieszaj.
- Gotowe ciasto rozłóż do papilotek do połowy ich wysokości. Wierzch posyp pokrojoną czekoladą.
- Piecz 25 minut w 180 st. C. Gotowe muffinki udekoruj bitą śmietaną i owocami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka