Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Składniki sypkie
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
- Składniki mokre
2 sztuki jajka
3/4 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
100 g masła
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- Dodatkowo
1 sztuka słoiczek wiśni kandyzowanych
12 sztuk papilotek do muffinek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp suche składniki i wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajka. Dodaj mleko, sok z cytryny, aromat oraz barwnik i wszystko zmiksuj. Następnie powoli dodawaj roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj do sypkich składników i ponownie wymieszaj.
- Papilotki włóż w otwory blachy do muffinek i napełnij po brzegi ciastem. W każdą muffinkę włóż wiśnię kandyzowaną.
- Wstaw muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Posyp cukrem pudrem i udekoruj resztą wisienek.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka