Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 sztuki jajka
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- Dodatkowo
- 1 sztuka budyń śmietankowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale zmniejsz ilość mleka do 350 ml. Lekko przestudź.
- Ciasto: W jednym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej i śmietanę. Połącz suche i mokre składniki.
- Na blasze rozłóż papilotki i nakładaj do nich na przemian ciasto, budyń i znów trochę ciasta.
- Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przestudź i wyjmij z foremek.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka