Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Masa budyniowa
1 opakowanie budyniu waniliowego na 1/2 l mleka
350 ml mleka
3 sztuki czubate łyżki cukru
- Ciasto
300 g mąki
2 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
160 g cukru
2 łyżki kakao
150 g masła
170 ml mleka
2 sztuki jajka
250 g malin
- Dodatkowo
12 sztuk papilotek do muffinek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masa budyniowa: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu na 350 ml mleka. Odstaw do przestygnięcia.
- Ciasto: Do jednej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj mokre składniki. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Następnie połącz mokre i suche składniki, zmiksuj.
- Papilotki rozłóż na blasze. Nałóż do nich po łyżeczce ciasta, a następnie po łyżeczce budyniu. Warstwę budyniu przykryj resztą ciasta. Piecz 25 minut w 190 st. C.
- Gotowe muffinki ostudź i udekoruj pozostałym budyniem oraz malinami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis