Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 1.5 szklanek mąki
- 1 sztuka mały proszek do pieczenia
- 4 sztuki jajka
- 1 kostka margaryny
- 5 łyżek wody
- 1.5 szklanek cukru
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę rozpuść w dość dużym garnku. Wlej do niej wodę, dodaj cukier i kakao. Trzymaj 5 minut na małym ogniu od chwili, gdy pojawią się bąbelki.
- Odlej 1/3 szklanki masy czekoladowej na polewę, a resztę ostudź.
- Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową, dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piecz 40 minut w temperaturze 170 st. C. Gdy ciasto już ostygnie polej je polewą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka