Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 2 łyżki herbata liściasta Ear Grey (np. Ahmad Tea London)
- 1 szklanka śmietanka kremówka
- 2 opakowania drobno posiekana mleczna czekolada
- 2 łyżki gorzkie kakao
- 2 sztuki białka dużych jaj
- 1 szczypta sól
- 2 łyżeczki cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zaparzyć 1 ? liści herbaty w ? szklanki wrzącej wody. Parzyć przez 4 minuty, a następnie odcedzić liście herbaty. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisu napar odstawić. W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać do niej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40 minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
- Następnie, miskę odporną na ciepło, ustawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, czekoladę szczyptę soli oraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, aż czekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnę gładką konsystencję. Wtedy zdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut.
- Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubitą w ten sposób pianę, powoli dodawać do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając, aż stanie się jednolita.
- Tak przygotowany mus rozłożyć na 6 miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.