Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 3 sztuki jajka
- 1/3 szklanki kremówki
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 100 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miski ustawionej na garnku z gotującą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj pokrojone masło oraz łyżkę wody, rozpuść i dokładnie wymieszaj z czekoladą. Odstaw, by przestygła.
- Żółtka rozmąć, dodaj do roztopionej ciepłej czekolady i energicznie wymieszaj łyżką. Ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i osobno kremówkę z cukrem.
- Letnią masę czekoladową delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną i pianą z białek. Przełóż do pucharków i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj rozmrożonymi malinami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka