Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Mus gruszkowy z czekoladą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże gruszki
  • 2 łyżki  cukru
  • 1/4 łyżeczki  cynamonu
  • 1 szczypta  mielonego kardamonu
  • 4 łyżki  nalewki gruszkowej
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki  kremówki
  • 1/2 sztuki tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszki przesyp do garnka. Dodaj do nich cukier, nalewkę, cynamon oraz kardamon. Duś na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj żelatynę i gotuj do czasu, aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do gruszek i wymieszaj. Tak przygotowany mus wstaw na kilka minut do lodówki. Gdy mus zacznie tężeć rozlej go do wysokich kieliszków. Wierzch posyp posiekaną czekoladą. Ponownie wstaw do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem udekoruj owocami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE