Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- 20 dag truskawek
- 5 dag białej czekolady
- Sos
- 10 dag mrożonych truskawek
- 5 dag mrożonych malin
- 4 sztuki czubate łyżki cukru
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki i maliny rozmroź, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny. Następnie zmiksuj. Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę i razem z mąką dodaj do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wlewaj na rozgrzany olej i smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron. Kontynuuj do wyczerpania składników.
- Czekoladę rozpuść na parze. Jeszcze ciepłą polej naleśniki, na wierzch ułóż pokrojone owoce i zwiń. Podawaj z sosem truskawkowo-malinowym.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy