Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 sztuki jajka
- 8 łyżek soku ananasowego z puszki
- 200 g masła
- Dodatkowo
- 8 plastrów ananasa z puszki
- 4 łyżki cukru
- 8 sztuk wiśni kandyzowanych
- 100 g daktyli kandyzowanych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tortownicę natłuść masłem i oprósz 4 łyżkami cukru. Dno formy wyłóż plastrami ananasa, w dziurki wciśnij wiśnie, a wolne przestrzenie między plastrami wypełnij daktylami.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i rozkłóć je z sokiem ananasowym. Następnie dodaj mieszankę z mąką oraz miękkie masło. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto i ostrożnie wylej je na owoce w tortownicy.
- Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Gotowe ciasto obwiedź nożem by odstało od formy i zdejmij bok tortownicy. Następnie przykryj ciasto talerzem i szybkim ruchem odwróć do góry dnem.
Źródło przepisu: moje smaki życia