Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1/2 szklanki brązowego cukru
60 g masła
2 sztuki jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki białego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
80 g roztopionego masła
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
5 sztuk bananów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blachy rozprowadź brązowy cukier, a na nim wyłóż pokrojone w kostkę masło. Wstaw do piekarnika na 8 minut.
- Po tym czasie wyjmij formę z piecyka. Za pomocą łyżki rozprowadź karmelową warstwę. 2 banany obierz, pokrój w 5-milimetrowe plastry i ułóż równomiernie na rozpuszczonym cukrze na całej długości i szerokości spodu.
- Mąki połącz z białym cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym, cynamonem i solą. W oddzielnym naczyniu wymieszaj jajka, rozpuszczone masło, jogurt naturalny i 3 rozgniecione banany. Obie mieszanki połącz.
- Ciasto wylej do keksówki. Piecz 60 minut w temperaturze 170 st. C.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką, czy ciasto nie jest surowe. Placek odstaw na 30 minut do ostygnięcia. Następnie odwróć i wyjmij z formy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku