Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 osoby
Składniki
2 sztuki jajka
3 łyżki słodka śmietana kremowa
1 łyżeczka masło
czubata1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę.
- Żółtka połącz ze śmietaną, energicznie mieszając, aż masa lekko się spieni.
- Do żółtek dodaj pianę z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
- Przygotowaną masę wylej na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, przez minutę trzymaj na niewielkim ogniu, zestaw i natychmiast wsuń na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika
- Gorący omlet delikatnie przełóż na talerz.