Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 25 - 50 osób
Składniki
- 1 kg przesianej mąki tortowej
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 100 g drożdży
- 750 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 10 sztuk żółtek
- 1 łyżka spirytusu
- 1 szczypta soli
- ulubione konfitury
- olej do głębokiego smażenia
- lukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp 1 szklankę mąki. Dodaj 1/3 szklanki cukru, drożdże i 1 szklankę letniego mleka. Utrzyj wszystko, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
- Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli, odstaw na 10-15 minut, a następnie dodaj do rozczynu.
- Do miski wlej rozczyn. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, spirytus, ciepłe pozostałe mleko, roztopione masło oraz resztę mąki i dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie i szklanką wycinaj z niego krążki. Następnie zostaw je do wyrośnięcia.
- Olej rozgrzej w dużym garnku i smaż na nim pączki na złotobrązowy kolor. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym. Każdy pączek napełnij konfiturą za pomocą szprycy i polukruj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka