Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 25 - 50 osób
Składniki
1 kg przesianej mąki tortowej
20 dag masła
1 szklanka cukru
100 g drożdży
750 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
10 sztuk żółtek
1 łyżka spirytusu
1 szczypta soli
ulubione konfitury
olej do głębokiego smażenia
lukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp 1 szklankę mąki. Dodaj 1/3 szklanki cukru, drożdże i 1 szklankę letniego mleka. Utrzyj wszystko, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
- Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli, odstaw na 10-15 minut, a następnie dodaj do rozczynu.
- Do miski wlej rozczyn. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, spirytus, ciepłe pozostałe mleko, roztopione masło oraz resztę mąki i dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie i szklanką wycinaj z niego krążki. Następnie zostaw je do wyrośnięcia.
- Olej rozgrzej w dużym garnku i smaż na nim pączki na złotobrązowy kolor. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym. Każdy pączek napełnij konfiturą za pomocą szprycy i polukruj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka