Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
2 szklanki mąka pszenna
3 szklanki maślanka
50 g masło
ekstra 82%3 sztuki jajka
3 łyżki cukier
2 łyżeczki proszek do pieczenia
masło klarowane
do natłuszczenia patelniowoce
np. truskawki, banany, maliny
- Sos karmelowy:
200 ml śmietanka
42% Piątnica1 łyżka masło
ekstra 82%6 łyżek cukier
100 ml woda
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę pszenną starannie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę i roztopione masło. Całość wymieszać.
- Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej masłem klarowanym, nagrzanej patelni.
- Następnie aby uzyskać karmel do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru.
- Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją z karmelem. Odstawić do przestygnięcia.
- Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.
- Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl