Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 ml mleka
250 ml śmietany kremówki 30%
50 g cukru
1 sztuka laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
4 sztuki dojrzałe owoce kiwi
cukier puder
2 łyżki ziaren sezamu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw, by spęczniała. Mleko wlej do garnka. Dodaj śmietankę, cukier, ziarenka wydłubane z laski wanilii i zagotuj mieszając, by cukier się rozpuścił.
- Następnie mleko przecedź przez sitko. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Rozlej do okrągłych szklanek i odstaw do przestygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie, wstaw deser do lodówki na 3 godziny.
- W tym czasie obierz kiwi i zmiksuj na mus. Dosłodź do smaku cukrem pudrem i schłodź mus w lodówce.
- Przed podaniem wyłóż porcję musu na deser. Wierzch posyp ziarnami sezamu.
Źródło przepisu: moje smaki życia