Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 szklanki śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
laska cynamonu
- Sos
25 dag malin i truskawek
6 łyżek cukru
1 szczypta cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę wsyp do 1/2 szklanki śmietanki. Odstaw, żeby napęczniała.
- Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem, dodaj laskę cynamonu, zagotuj i ogrzewaj przez 3 minuty. Następnie wyjmij cynamon, garnek zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
- Gotową masę odstaw do przestygnięcia, a następnie rozlej ją do 4 cienko natłuszczonych foremek. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
- Truskawki pokrój w półplasterki. Dodaj maliny, cukier i odstaw na 60 minut.
- Gotowy deser wyłóż na talerzyki, obłóż sosem truskawkowym i oprósz cynamonem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy