Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pascha z bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pascha z bakaliami to przepis dedykowany jako typowe danie wielkanocne.

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 8 sztuk żółtek
  • 1 kg  mielonego sera twarogowego
  • 300 g  cukru
  • 250 ml  śmietanki 30%
  • 200 g  masła
  • 150 g  bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, suszona żurawina, morele, orzechy)
    Dodatkowo
  • migdały
  • kolorowe owoce kandyzowane

Sposób przyrządzania:

  1. Bakalie drobno posiekaj (rodzynki i orzechy możesz sparzyć).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wlej śmietankę, wymieszaj i ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą. Podgrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje. Uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Po zdjęciu z ognia dodawaj miękkie masło, potem ser i bakalie, ciągle mieszając. Połącz składniki.
  4. Wysoką doniczkę glinianą z dziurką w dnie wyparz i wyłóż zmoczoną gazą. Masę przełóż do doniczki, przykryj gazą i talerzykiem obciążonym np. pełnym słoikiem. Doniczkę postaw na talerzyku, na który będzie ściekała serwatka. Wstaw na 10 godzin do lodówki.
  5. Gdy pascha stwardnieje, odwróć doniczkę do góry dnem i przełóż na talerz. Udekoruj migdałami i kandyzowanymi owocami.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE