Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
8 sztuk żółtek
1 kg mielonego sera twarogowego
300 g cukru
250 ml śmietanki 30%
200 g masła
150 g bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, suszona żurawina, morele, orzechy)
- Dodatkowo
migdały
kolorowe owoce kandyzowane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakalie drobno posiekaj (rodzynki i orzechy możesz sparzyć).
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wlej śmietankę, wymieszaj i ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą. Podgrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje. Uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
- Po zdjęciu z ognia dodawaj miękkie masło, potem ser i bakalie, ciągle mieszając. Połącz składniki.
- Wysoką doniczkę glinianą z dziurką w dnie wyparz i wyłóż zmoczoną gazą. Masę przełóż do doniczki, przykryj gazą i talerzykiem obciążonym np. pełnym słoikiem. Doniczkę postaw na talerzyku, na który będzie ściekała serwatka. Wstaw na 10 godzin do lodówki.
- Gdy pascha stwardnieje, odwróć doniczkę do góry dnem i przełóż na talerz. Udekoruj migdałami i kandyzowanymi owocami.
Źródło przepisu: moje smaki życia