Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pascha


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1000 g  sera białego trzykrotnie mielonego
  • 5 sztuk żółtek
  • 200 g  masła
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • 2 łyżki  żelatyny
  • 100 g  rodzynków
  • 100 g  migdałów + do dekoracji
  • 100 g  mieszanki keksowej + do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie wymieszaj z miękkim masłem.
  2. Do masy jajecznej dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
  3. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Napęczniałą żelatynę wymieszaj z 250 ml gorącej wody i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami masy serowej.
  4. W misce połącz masę serową, żelatynę oraz bakalie. Miskę wyłóż gazą. Ułóż w niej trochę bakalii, a następnie przykryj masą serową. Powierzchnię wyrównaj i włóż do lodówki na kilka godzin.
  5. Stężałą paschę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Zdejmij miskę i gazę. Gotową paschę udekoruj bakaliami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE