Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1000 g sera białego trzykrotnie mielonego
5 sztuk żółtek
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
100 g rodzynków
100 g migdałów + do dekoracji
100 g mieszanki keksowej + do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie wymieszaj z miękkim masłem.
- Do masy jajecznej dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Napęczniałą żelatynę wymieszaj z 250 ml gorącej wody i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami masy serowej.
- W misce połącz masę serową, żelatynę oraz bakalie. Miskę wyłóż gazą. Ułóż w niej trochę bakalii, a następnie przykryj masą serową. Powierzchnię wyrównaj i włóż do lodówki na kilka godzin.
- Stężałą paschę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Zdejmij miskę i gazę. Gotową paschę udekoruj bakaliami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza