Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 sztuki jajka
250 g cukier
drobny1 łyżka cukier waniliowy
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka mąka ziemniaczana
400 ml śmietana
36% tłuszczu1 opakowanie brzoskwinie
w puszce1 sztuka granat
1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19?20 cm.
- Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
- Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
- Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
- Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
- Śmietanę ubij na sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
- Na sam koniec wyłóż owoce.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR