Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
2 sztuki jajka
3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego
2 łyżki żurawiny suszonej
5 sztuk moreli suszonych
1 łyżka pestek dyni
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Morele pokrój i wymieszaj z żurawiną. Zalej owoce wrzątkiem i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wypłucz pod bieżącą wodą i zostaw na sicie do ocieknięcia.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Następnie wbij jajka i zmiksuj. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj. Do powstałej masy dodaj suszone owoce oraz pestki dyni i wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj na nią porcje ciasta. Ciasteczka piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia