Dzisiaj jest: Niedziela, 26.03.2023 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pełnoziarniste ciasteczka z żurawiną i pestkami z dyni


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 50 g  masła
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  cukru brązowego nierafinowanego
  • 2 łyżki  żurawiny suszonej
  • 5 sztuk moreli suszonych
  • 1 łyżka  pestek dyni
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Morele pokrój i wymieszaj z żurawiną. Zalej owoce wrzątkiem i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wypłucz pod bieżącą wodą i zostaw na sicie do ocieknięcia.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Następnie wbij jajka i zmiksuj. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj. Do powstałej masy dodaj suszone owoce oraz pestki dyni i wymieszaj.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj na nią porcje ciasta. Ciasteczka piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE