Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 6 osób
Składniki
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 sztuki jajka
- 100 g masła
- 250 ml maślanki
- 2 sztuki czubate łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 sztuka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 sztuka i 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek.
- Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki.
- W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem.
- Do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.
- Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika.
Źródło przepisu: Informacja prasowa