Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 25 dag mrożonych wiśni
- 4 sztuki połówki brzoskwiń z puszki
- 3/4 szklanki kremówki
- 15 dag cukru pudru
- 3 sztuki płaskie łyżki żelatyny
- sok z 1/2 cytryny
- 60 ml wiśniówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brzoskwinie pokrój w grube plastry. Keksówkę wyłóż folią spożywczą a na niej ułóż pokrojone brzoskwinie.
- Rozmrożone wiśnie zmiksuj z wiśniówką, sokiem z cytryny oraz 10 dag cukru. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wody. Następnie rozpuść na parze i odstaw do przestygnięcia.
- Przestudzoną żelatynę wymieszaj z musem wiśniowym. Schłodzoną kremówkę ubij z pozostałym cukrem i dodaj do musu. Tak przygotowany mus przelej do formy keksowej, na ułożone wcześniej brzoskwinie. Wstaw na 2,5 godziny do lodówki. Następnie wyjmij, pokrój w plastry i ułóż na półmisku.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy