Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka brzoskwinia
1 szczypta cynamonu
kilka gwiazdek anyżu
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki brązowego cukru
50 g lodów waniliowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brzoskwinię umyj, osusz i przekrój na pół. Wyjmij pestkę i oprósz cynamonem. Następnie do każdej połówki włóż po gwiazdce anyżu. Dodaj 1 łyżeczkę masła i posyp 1 łyżeczką brązowego cukru.
- Tak przygotowane brzoskwinie piecz 15 minut w 180 st. C. Powstały podczas pieczenia sok przelej do garnuszka, dodaj 1 łyżeczkę brązowego cukru, odrobinę wody oraz 1 łyżeczkę masła. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty syrop.
- Upieczoną brzoskwinię wyłóż na talerz, polej syropem. Podawaj z lodami.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników