Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag płynnego miodu
- 12 dag miękkiego masła
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- pomarańczowy i zielony lukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej z sodą do miski. Dodaj miód, przyprawę do pierników, cukier, masło i jajko. Zagnieć na gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3mm. Wykrój ciasteczka w kształcie dyni. Ułóż na blasze i piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotowe ciasteczka przestudź. Zielonym lukrem posmaruj ogonki, a pomarańczowym resztę pierniczków. Odstaw ciastka na 2 dni, aby zmiękły.
Źródło przepisu: Przyślij przepis