Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Piernik drożdżowy z kremem i powidłami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  cukru
  • 3/4 szklanki  oleju
  • 3/4 szklanki  sztucznego miodu
  • 35 dag  mąki pszennej
  • 3 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 10 dag  świeżych drożdży
  • 7 sztuk jajek
  • 1 sztuka przyprawa do piernika
    Krem
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki  cukru
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki żółtka
  • masło
    Dodatkowo
  • 1 sztuka słoik powideł śliwkowych
    Polewa
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 2 łyżki  kakao
  • 3 łyżki  wody

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Cukier utrzyj z drożdżami. Dodaj zmiksowane żółtka, miód, olej, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i ubitą pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Wyłóż blachę o wymiarach 23x38 cm papierem do pieczenia. Upiecz trzy placki w temperaturze 170 st. C (12-15 minut).
  2. Krem: Szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. W reszcie mleka rozpuść mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj żółtka. Wlej na gotujące się mleko. Wystudź. Masło utrzyj na puch i porcjami dodawaj budyń (oba składniki w temperaturze pokojowej).
  3. Polewa: Zagotuj wszystkie składniki, wymieszaj i przestudź.
  4. Przekładaj: placek-powidła-placek-krem-placek-polewa.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE