Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 200 sztuk kremówki
- 200 ml mleka
- 50 g cukru + 4 łyżki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 sztuki pomarańcze
- 1 łyżka zimnego masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kremówkę, mleko, 50 g cukru i cukier wanilinowy zagotuj w rondlu, po czym garnek zdejmij z ognia. Masę odstaw do przestygnięcia.
- Jajka rozkłóć z żółtkiem i przyprawą do piernika. Powoli dolewaj ciepłą masę śmietanową. 3 naczynia do zapiekania ułóż w wysokiej formie.
- Miseczki napełnij masą jajeczną. Do wysokiej formy wlej wodę do 2/3 wysokości kokilek. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 125 st. C.
- Krem ostudź i wstaw na 3 godziny do lodówki. Pomarańcze obierz i usuń białą skórkę. Owoce podziel na cząstki. Powstały sok odstaw.
- Sok pomarańczowy zagotuj w garnku, zdejmij z ognia, dodaj 1 łyżkę zimnego masła i wymieszaj. Zawartość garnka ostudź.
- Creme brulee posyp 4 łyżkami cukru i skarmelizuj palnikiem gazowym. Na wierzchu ułóż cząstki pomarańczy i polej je sosem pomarańczowym.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku