Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
5 sztuk jajek
200 g cukru pudru + 3 łyżki
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 l soku pomarańczowego
2 opakowania budyniu śmietankowego
750 g kremówki
3 opakowania "Śmietan-fixu"
1 łyżka żelatyny
2 sztuki puszki mandarynek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij z 200 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C, po czym zawiń w ręcznik, żeby biszkopt nie wysechł.
- Budynie ugotuj na soku pomarańczowym zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie wylej gorącą masę na biszkopt.Gdy wystygnie, wyłóż na nią osączone z zalewy mandarynki.
- Kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier puder oraz " Śmietan-fixy". Połącz z żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
- Ubitą śmietanę rozłóż równomiernie na mandarynkach w masie budyniowej. Wierzch wygładź łopatką lub szerokim nożem. Wstaw do lodówki i schłodź przez kilka godzin, żeby nadzienie stężało.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku