Dzisiaj jest: Niedziela, 29.11.2020 Imieniny: Błażeja i Saturnina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Placek cytrusowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 5 sztuk jajek
  • 200 g  cukru pudru + 3 łyżki
  • 100 g  mąki pszennej
  • 100 g  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 l  soku pomarańczowego
  • 2 opakowania  budyniu śmietankowego
  • 750 g  kremówki
  • 3 opakowania  "Śmietan-fixu"
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 2 sztuki puszki mandarynek

Sposób przyrządzania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij z 200 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C, po czym zawiń w ręcznik, żeby biszkopt nie wysechł.
  2. Budynie ugotuj na soku pomarańczowym zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie wylej gorącą masę na biszkopt.Gdy wystygnie, wyłóż na nią osączone z zalewy mandarynki.
  3. Kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier puder oraz " Śmietan-fixy". Połącz z żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
  4. Ubitą śmietanę rozłóż równomiernie na mandarynkach w masie budyniowej. Wierzch wygładź łopatką lub szerokim nożem. Wstaw do lodówki i schłodź przez kilka godzin, żeby nadzienie stężało.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE