Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 14 - 16 osób
Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąka
- 200 ml mleko
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 1 sztuka jajka
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 30 g drożdże
- 1 szczypta sól
- 500 g truskawki
- Kruszonka:
- 100 g mąka
- 60 g cukier
- 50 g masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże pokrusz do miski. Dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 40 minut, by wyrosło.
- Truskawki oczyść z szypułek, umyj, większe przekrój na pół. Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia.
- 100 g mąki wymieszaj z 60 g cukru i 50 g zimnego masła. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki.
- 400 g mąki przesiej do miski. Dodaj pozostały cukier, sól, jajko, żółtka, rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko. Wymieszaj, dodaj stopione masło i wyrób ciasto.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i przełóż do niej ciasto. Na cieście ułóż truskawki. Ciasto z zamrażalnika pokrusz i posyp nim truskawki. Zostaw ciasto na 30 minut, by wyrosło. Po tym czasie wstaw je do piekarnika i piecz 50 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia