Dzisiaj jest: Niedziela, 20.09.2020 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Placek orzechowy w cieście francuskim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 30 dag  mąki
  • 1.5 kostek  margaryny
  • 2 łyżki  wody
  • 1 łyżka  octu
  • 3 sztuki żółtka
    Masa orzechowa
  • 9 sztuk jajek
  • 30 dag  cukru pudru
  • 30 dag  zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka  mąki pszennej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blachę.
  2. Masa orzechowa: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka oraz orzechy z łyżką mąki i delikatnie wymieszaj. Masę orzechową wylej na blachę z ciastem.
  3. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim masę.
  4. Piecz 35 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE