Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
30 dag mąki
1.5 kostek margaryny
2 łyżki wody
1 łyżka octu
3 sztuki żółtka
- Masa orzechowa
9 sztuk jajek
30 dag cukru pudru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blachę.
- Masa orzechowa: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka oraz orzechy z łyżką mąki i delikatnie wymieszaj. Masę orzechową wylej na blachę z ciastem.
- Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim masę.
- Piecz 35 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka