Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 opakowanie ciasto francuskie
150 g migdały
1 sztuka jajka
2 sztuki białko z jajka
100 g śmietana
18%100 g cukier
3 sztuki nektarynka
8 sztuk wiśnie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 12 minut, aż urośnie i będzie lekko złote.
- W maszynce do kawy zmiel 120 g migdałów, pozostałe posiekaj. Zmielone migdały połącz z połową cukru, całym jajkiem i śmietaną.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, dociśnij dłonią, by usunąć powietrze. Masę migdałową rozłóż na cieście, połóż pokrojone na plasterki nektarynki i połówki wypestkowanych wiśni, włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Białka ubij z pozostałym cukrem. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 st. C. Wyjmij ciasto, łyżeczką nałóż porcje piany, posyp posiekanymi migdałami i piecz 12 minut, aż beza będzie chrupiąca.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia