Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
8 g cukier waniliowy
3/4 szklanki cukier
1 szczypta sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
5 sztuk jajka
1 szklanka mąka
2 opakowania galaretka
truskawkowa1 opakowanie śmietana
bita, w proszku1.5 szklanek truskawki
oczyszczone, pokrojone200 ml mleko
zimne5 łyżek cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij z solą. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubijając dodaj żółtka. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. C. Upieczony biszkopt przestudź i przekrój wzdłuż na pół.
- Do zimnego mleka dodaj bitą śmietanę i ubij. Galaretki rozpuść w 400 ml wrzącej wody, przestudź i dodaj do ubitej śmietany. Masę ubij mikserem. Następnie dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj.
- Na spód biszkoptu wylej masę truskawkową i przykryj drugą połową ciasta. Lekko dociśnij. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku