Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Placek z galaretką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka  cukru + kilka łyżek
  • 1 szklanka  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1-2 opakowania  kisielu wiśniowego
  • kilka łyżek maku
  • 1 kg  jabłek
  • 8 sztuk jajek
  • 2 opakowania  galaretki agrestowej
  • 500 g  kremówki
  • 2-3 łyżki  cukru pudru
  • 2 opakowania  biszkoptów z galaretką w czekoladzie
  • 2 opakowania  galaretki truskawkowej

Sposób przyrządzania:

  1. Upiecz różowy biszkopt: 4 białka ubij. Połącz z 1/2 szklanki cukru, 4 żółtkami, połową mąki i proszku do pieczenia oraz kisielem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Zrób ciasto makowe: 4 białka ubij i wymieszaj z 4 żółtkami, 1/2 szklanki cukru, resztą mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i makiem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Upraż z resztą cukru. Dodaj galaretki agrestowe w proszku, wymieszaj i ostudź.
  4. Galaretki truskawkowe przyrządź według przepisu na opakowaniu, wlej do pojemnika, ostudź i wstaw do lodówki. Gdy stężeją pokrój w kostkę.
  5. Galaretkę wiśniową rozpuść w 125 ml gorącej wody. Gdy zacznie gęstnieć zmiksuj z kremówką ubitą z cukrem pudrem. Schłodź przez chwilę w lodówce.
  6. Na różowy biszkopt wyłóż masę jabłkową, ciasto makowe, biszkopty w czekoladzie i masę z kremówką. Całość posyp kostkami galaretki. Schłodź.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE