Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
- Ciasto
- 500 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka żółtko
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 sztuki owoce mango
- Glazura
- 3/4 szklanki dżemu morelowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder i wymieszaj. Dodaj schłodzone, pokrojone masło. Siekaj wszystko razem nożem, aż pojawią się grudki. Dodaj jajka i żółtko i znów posiekaj nożem. Następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
- Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i pokrój w plastry.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją cienką warstwą ciasta, tworząc wyższe brzegi. Na cieście ułóż plastry mango. Wstaw ciasto na 40-50 minut i piecz w temperaturze 180 st. C.
- Dżem zmiksuj razem z wodą i sokiem z cytryny. Przelej powstały sos do garnka. Dodaj cukier i gotuj, aż płyn zgęstnieje i stanie się szklisty. Jeszcze ciepłą glazurą posmaruj wierzch ciasta.
Źródło przepisu: moje smaki życia