Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
240 g drobnego cukru
1 sztuka cytryna
4 sztuki jabłka
120 g masła + do posmarowania formy
1-2 łyżki śmietany
50 g obranych orzechów włoskich
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
30 g skrobi kukurydzianej
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 sztuki jajka
1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- 120 g drobnego cukru roztop na małym ogniu w rondelku z grubszym dnem lub na patelni, stale mieszając do czasu, aż powstanie złoty karmel.
- Tortownicę dokładnie wysmaruj roztopionym masłem, a następnie równomiernie rozprowadź przygotowany karmel.
- Cytrynę sparz, przekrój na pół i z obu części wyciśnij sok. Jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym osusz na ręczniku papierowym.
- Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Owoce przełóż do garnka i podsmaż na 20 g masła, po czym podlej śmietaną. Całość duś przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą oraz skrobią kukurydzianą. Następnie dodaj cynamon. Składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
- Orzechy włoskie drobno posiekaj, po czym dodaj do mąki z dodatkami. Wszystko dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.
- Pozostałe masło utrzyj mikserem ze 120 g drobnego cukru oraz cukrem wanilinowym do powstania gładkiej masy.
- Do przygotowanej masy maślanej wbij jajka, po czym całość zmiksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
- Następnie do masy porcjami dodawaj mieszankę suchych składników. Całość dokładnie połącz za pomocą łyżki lub miksera.
- Plasterki jabłek ułóż jeden przy drugim na karmelu, delikatnie je dociskając. Dodatkowo owoce możesz posypać odrobiną cynamonu.
- Na jabłka wyłóż ciasto. Wierzch wyrównaj. Całość piecz 60 minut w temperaturze 170 st. C. Gotowy wypiek ostudź i odwróć do góry dnem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku