Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 3 sztuki jajka
- 125 g margaryna
- 1/2 szklanki cukier
+1 łyżka - 300 g porzeczki czerwone
+do dekoracji - 1.75 szklanek mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj 3 żółtka, 1 łyżkę cukru, margarynę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i podziel je na 2 części (3/4 i 1/4). Każdą część owiń folią spożywczą. 3/4 ciasta włóż do lodówki, a 1/4 ciasta do zamrażalnika. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep większą częścią ciasta.
- Porzeczki obierz z szypułek, umyj i zostaw do ocieknięcia. Następnie rozłóż owoce na cieście.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze chwilę. Uzyskaną pianę wyłóż na porzeczki.
- Pozostałe ciasto wyjmij z zamrażalnika. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch ciasta. Piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem ciasto udekoruj porzeczkami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku