Dzisiaj jest: Środa, 08.07.2020 Imieniny: Elżbiety i Prokopa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pleśniak z porzeczkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pleśniak z porzeczkami to przepis na smaczne ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców.

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 3 sztuki  jajka
  • 125 g  margaryna
  • 1/2 szklanki  cukier
    +1 łyżka
  • 300 g  porzeczki czerwone
    +do dekoracji
  • 1.75 szklanek  mąka pszenna
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj 3 żółtka, 1 łyżkę cukru, margarynę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i podziel je na 2 części (3/4 i 1/4). Każdą część owiń folią spożywczą. 3/4 ciasta włóż do lodówki, a 1/4 ciasta do zamrażalnika. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep większą częścią ciasta.
  2. Porzeczki obierz z szypułek, umyj i zostaw do ocieknięcia. Następnie rozłóż owoce na cieście.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze chwilę. Uzyskaną pianę wyłóż na porzeczki.
  4. Pozostałe ciasto wyjmij z zamrażalnika. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch ciasta. Piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem ciasto udekoruj porzeczkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

pleśniakporzeczkiprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE