Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru do ciasta
- 3/4 szklanki cukru do piany z białek
- 4-5 sztuk jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kisielu cytrynowego
- zapach rumowy
- dżem lub powidła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i żółtka posiekaj nożem. Dodaj śmietanę, wodę oraz odrobinę zapachu rumowego i zagnieć ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na 3 części: większą, średnią i małą. Do średniej dodaj 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć. Wszystkie części ciasta włóż na 60 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nim spód blachy do pieczenia. Rozprowadź na niej równomiernie dżem. Następnie rozwałkuj ciemne ciasto i przykryj nim dżem.
- Ubij na sztywno pianę z białek, stopniowo wsypując cukier. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżeczkę kisielu cytrynowego. Wyłóż pianę na ciasto.
- Na pianę zetrzyj na tarce najmniejszą część ciasta. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka