Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pleśniak


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 4 szklanki  mąki
  • 3/4 szklanki  cukru do ciasta
  • 3/4 szklanki  cukru do piany z białek
  • 4-5 sztuk jajek
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 kostka  margaryny
  • 3 łyżki  śmietany
  • 3 łyżki  wody
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  kisielu cytrynowego
  • zapach rumowy
  • dżem lub powidła

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i żółtka posiekaj nożem. Dodaj śmietanę, wodę oraz odrobinę zapachu rumowego i zagnieć ciasto.
  2. Gotowe ciasto podziel na 3 części: większą, średnią i małą. Do średniej dodaj 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć. Wszystkie części ciasta włóż na 60 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nim spód blachy do pieczenia. Rozprowadź na niej równomiernie dżem. Następnie rozwałkuj ciemne ciasto i przykryj nim dżem.
  4. Ubij na sztywno pianę z białek, stopniowo wsypując cukier. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżeczkę kisielu cytrynowego. Wyłóż pianę na ciasto.
  5. Na pianę zetrzyj na tarce najmniejszą część ciasta. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE