Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
250 g masła + 1 łyżka
120 g cukru pudru
4 sztuki jajka
2 łyżki soku z pomarańczy
130 g mąki
160 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
bułka tarta do obsypania formy
- Lukier
80 g cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, do masy dodawaj po jednym żółtku i po trochu soku pomarańczowego, cały czas ucierając. Gdy masa będzie pulchna i jednolita, przesiej do niej obie mąki i proszek do pieczenia, ucieraj składniki przez 4-5 minut, pod koniec dodaj skórkę pomarańczową. Ubij pianę z białek i delikatnie połącz z masą.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu odstaw w formie na 20 minut, po czym wyłóż na półmisek.
- Cukier puder rozprowadź w 1 łyżce gorącego soku pomarańczowego i utrzyj na gładko. Lukrem polej babkę, posyp skórką pomarańczową.
Źródło przepisu: moje smaki życia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!