Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 1/2 szklanki wody
- 200 g mąki
- 60 g masła
- 3 sztuki jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Bita śmietana
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej pół szklanki wody. Dodaj masło oraz szczyptę soli i podgrzewaj tak długo, aż masło się rozpuści. Do wrzątku wsyp mąkę i mieszaj dokładnie, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące i będzie odchodziło od ścianek. Odstaw do ostygnięcia.
- Do przestudzonego ciasta dodaj proszek do pieczenia i miksuj wbijając po jednym jajku.
- Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Szprycę do kremów z końcówką w kształcie gwiazdki napełnij ciastem i wyciskaj średnie porcje ciasta zostawiając między nimi 5-centymetrowe odstępy.
- Ptysie piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym od 220 st. C. Po tym czasie rozłóż ptysie na kratce i zostaw do ostygnięcia.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Przestudzone ptysie przekrój na pół, przełóż warstwą bitej śmietany, przykryj górnymi połówkami i oprósz cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia